Ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό
Ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε αύριο, Τρίτη (28/11), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα (27/11), με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, τον οποίον οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Αγγλία τον δείχνουν να προηγείται με διαφορά και ο οποίος φέρεται να είναι θετικός για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

H βρετανική διαδικτυακή εφημερίδα, Independent, σε τίτλο του δημοσιεύματός της έγραφε: «Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα θέσει το θέμα (των Γλυπτών του Παρθενώνα) κατά τη διάρκεια συναντήσεων τόσο με τον Σουνάκ όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ».

Το BBC στη συνέχεια σε δημοσίευμά του, αφού έγινε γνωστή η είδηση της ακύρωσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση του ραντεβού και πως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης, Όλιβερ Ντάουντεν σκόπευε να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αυτό δεν ισχύει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε μετά τη διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να συναντηθούν την Τρίτη, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Το δημοσίευμα του BBC αναφέρει μεταξύ άλλων: «Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει αύριο το μεσημέρι και, όπως καταλαβαίνει το BBC, επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά. Όμως η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC με το πρόγραμμα της Laura Kuenssberg είχε εκνευρίσει τον Ρίσι Σούνακ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν καθώς υπάρχουν μερικά από τα τεχνουργήματα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Μαξίμου: «Πολιτικά απρεπής ο Σούνακ»

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση δυσαρέσκειας του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακύρωση του ραντεβού από τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους, τονίζοντας πως ήταν «φάουλ» και «πολιτικά απρεπής» η ακύρωση της αυριανής προγραμματισμένης συνάντησης.

Προσθέτουν πως ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορα τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε.

Μητσοτάκης στο BBC –  Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC χθες, Κυριακή, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε.

O Σούνακ αποκλείει κάθε σχέδιο επιστροφής των Γλυπτών

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ διεμήνυσε ότι ο Σούνακ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο της επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Σε ερώτηση αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφωνεί με την σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».

Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com